Ankilozan Spondilitte Artmış Epikardiyal Yağ Dokusu Subklinik Aterosklerozun Bir Belirtecidir
Nilgun ÜSTÜN1, Mustafa KURT2, Nesrin ATCI3, Erman YAĞIZ1, Hayal GÜLER1, Ayse TURHANOĞLU1
1Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Medical Faculty of Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
2Department of Cardiology, Medical Faculty of Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
3Department of Radiology, Medical Faculty of Mustafa Kemal University, Hatay, Turkey
Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit; ateroskleroz; epikardiyal yağ dokusu.
Özet
Amaç: Çalışmada ankilozan spondilit (AS) hastalarında epikardiyal yağ kalınlığı, karotis intima media kalınlığı (CIMT) ve aortik sertlik indeksi (ASI) gibi subklinik ateroskleroz belirteçleri değerlendirildi ve ilaveten subklinik ateroskleroz belirteçleri ile hastalık aktivite/fonksiyon/mobilite indeksleri arasındaki ilişki araştırıldı.
Hastalar ve yöntemler: Çalışmaya 26 AS hastası (22 erkek, 4 kadın; ort. yaş 43 yıl) ve yaş ve cinsiyet uyumlu 26 sağlıklı kontrol (21 erkek, 5 kadın; ort. yaş 42 yıl) alındı. Kardiyovasküler veya eşlik eden hastalıkları olan hastalar ve kontroller çalışmadan çıkarıldı. Hastalık aktivitesi Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi, fonksiyonel kapasite Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi ve mobilite durumu Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeksi ile değerlendirildi. Tüm hastalar epikardiyal yağ kalınlığı ve ASI .l.ülmek üzere transtorasik ekokardiyografiye ve CIMT .l.ülmek üzere ultrason ile muayeneye tabi tutuldu.
Bulgular: Ankilozan spondilitli hastalar ve kontroller arasında demografik ve kardiyovasküler özellikler açısından anlamlı fark yoktu (p>0.05). Epikardiyal yağ kalınlığı (5.15±1.13 ve 4.11±1.22; p=0.003), CIMT (0.70±0.16 ve 0.60±0.10; p=0.012) ve ASI (14.2±10.8 ve 8.6±3.1; p=0.018) değerleri kontrollere kıyasla hastalarda daha yüksek idi. Subklinik ateroskleroz belirteçleri ile hastalık aktivite/fonksiyon/mobilite indeksleri arasında anlamlı ilişki yoktu (p>0.05).
Sonuç: Ankilozan spondilit hastalarında sağlıklı kontrollere kıyasla epikardiyal yağ kalınlığı, CIMT ve ASI anlamlı olarak daha yüksekti.