Ferhat GÖKMEN1, Ayla AKBAL1, Fahri GÜNEŞ2, Hakan TÜRKÖN3, Ahmet VURAL4, Emine BİNNETOĞLU2, Erkam KÖMÜRCÜ5, Hacer ŞEN2 Mehmet AŞIK2, Erdem AKBAL2
1Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Medical Faculty of Çanakkale Onsekiz Mart University, Çanakkale, Turkey
2Department of Internal Medicine, Medical Faculty of Çanakkale Onsekiz Mart University, Çanakkale, Turkey
3Department of Clinical Biochemistry, Medical Faculty of Çanakkale Onsekiz Mart University, Çanakkale, Turkey
4Department of Microbiology, Medical Faculty of Çanakkale Onsekiz Mart University, Çanakkale, Turkey
5Department of Orthopedics and Traumatology, Medical Faculty of Çanakkale Onsekiz Mart University, Çanakkale, Turkey
Anahtar Kelimeler: Akut faz reaktanları, ankilozan spondilit, fetüin-A
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ankilozan spondilit (AS) hastalarında serum fetüin-A düzeyinin hastalık aktivasyonu ve klinik parametrelerle ilişkisi araştırıldı.
Hastalar ve yöntemler: Çalışmaya 47 AS hastası (30 erkek, 17 kadın; ort. yaş 39.7±11.1 yıl; dağılım 20-69 yıl) ve 30 sağlıklı kontrol (14 erkek, 16 kadın; ort. yaş 42.0±11.5 yıl; dağılım 19-63 yıl) alındı. Ankilozan spondilitin değerlendirilmesinde eritrosit sedimentasyon hızı, C-reaktif protein, Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi, Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi, Bath Ankilozan Spondilit Radyoloji İndeksi ve Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeksi kullanıldı. Serum fetüin-A düzeyleri ELISA kullanılarak ölçüldü.
Bulgular: Ankilozan spondilit hastalarında ortalama serum fetüin-A değerleri (984±203 ng/mL) kontrollere göre (1156±218 ng/mL) anlamlı şekilde düşüktü (p=0.001). Ankilozan spondilit hastalarında fetüin-A değerleri ile C-reaktif protein arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon saptanırken (p=0.009, r=-0.377) eritrosit sedimentasyon hızı, Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi, Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeksi, Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi veya Bath Ankilozan Spondilit Radyoloji İndeksi parametreleri ile fetüin-A arasında herhangi bir anlamlı korelasyon saptanmadı.
Sonuç: Serum fetüin-A düzeyleri AS hastalarında kontrol grubundan daha düşüktü. Öte yandan, serum fetüin-A düzeylerinin hastalık aktivitesinde temsili bir belirteç olarak rolünü gösteren ileri araştırmalar gerekmektedir.